mzas,
SWAP O1 1999 1,9 TDI 90 koni na coś wiekszego
Zwiń
X
-
Tak jak w temacie. Niestety jestem Świeżak w te klocki i tematy które już tu spotkałem i przeczytałem niewiele wnoszą do mojej wiedzy. Oznaczenia Agr i tym podobne do dla mnie UFO
Mam pytanko mam już leciwa Octavie i chce w nią tchnąć trochę życia. Stunkneło jej już 261 tyś km i chce w niej zmienić silnik na coś rozsądnego. Niestety pakując w nią kasę nie chce wsadzić pod maskę jakiegoś "Niedzielnego silnika" tylko siakiegoś "diabła Diesla"
interesowało by mnie min 140-160 koni. Rozumiem że wiąże się z tym modyfikacja elektryki zawieszenia , komputera ..chłodnicy i innych rzeczy, ale jestem na to gotowy.
interesuje mnie jakiś rozsądny wykaz rzeczy które muszę kupić wraz z jakimś silnikiem, oraz osobę która może mi to zrobić (fachowo).
W ręce wpadły mi takie oferty :
Jeżeli był by ktoś skłonny żeby mi pomoc będę wdzięczny , bo nie chce sprzedawać tego auta ( zwłaszcza że ma one dla mnie sentymentalną wartość)
Ps prosił bym się nie wyśmiewać z pytania, pomysłow albo popełnionych błędów bo nie każdy jest GENIUSZEM.
Pozdrawiam Dawid
-
-
Pytanie co chcesz z tego osiągnąc ?
Jezeli zmieniac silnik to tylko na ASZ - 130km albo ARL 150km i nie isc w zadne 2.5 których nikt nie dłubie , a 2.0 BKD jeszcze troche kuleją mimo ze cos tam w nich poprawiono.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
dawid.k, Oba przykłady,które podałeś,są delikatnie mówiąc o kant dupy potłuc.Sześciocylindrowego motoru nie zmieścisz w komorze silnikowej,a 2,0 BKD wiąże się z taką ilością przeróbek,że szkoda kasy.
Czy coś złego dzieje się w Twoim AGRz-e?Pije 2l oleju /1000 km?Jeśli nie,to przebieg 260 kkm nic nie znaczy,te silniki jeżdżą 2x więcej. Przy tym przebiegu możesz założyć większą turbinę,wtryski i zrobić program na 150-160 KM i spokojnie sobie jeździć.
Na Twoim terenie są koledzy,którzy obadają silnik i powiedzą,co należy zrobić.
Zobacz gdzie masz bliżej,umów się i działaj.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ufotu nic nie kula tylko HULA :szeroki_usmiech
dawid.k, w dziale nasze auta masz opisane auta takich kolegów jak kmink czy purchawa którzy wyciskali ze swoich AGR-ów konieByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
"JanuszSz" silnik od wymiany oleju do wymiany bierze kolo litra wiec nie jest źle.
Masz może na takich "macherów" od tuningu. ( choć rano zaraz po odpaleniu dymi na biało ,,ale chwile)
Jaki jest koszt takiego zabiegu ?
Czy to AGR to nie wiem..szczeliłem że to ten silnik.
To jest Octavia po tym liftingu deski
Pozdroo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dawid.kTo jest Octavia po tym liftingu deski
Z tego co widze w tytule wpisales 1999 wiec to tylko moze byc AGR.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
dawid.k, Podałem Ci kontakty do kolegów,którzy się na tym znają.To nie są "macherzy",a profesjonaliści.Każdy z nich autorytatywnie określi co można zrobić z Twoim silnikiem.Co do cen,to chyba wycena jest indywidualna i na ten temat musisz rozmawiać z nimu.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Jezeli chcesz zmieniac silnik to tylko na ASZ lub ARL. To sie da zrobic prawie bezbolesnie i praktycznie seryjnie.
Do przejscia na PD potrzeba:
- silnik z osprzetem
- skrzynia biegow 6
- kompletne polosie
- wiazke elektryczna silnika
- rurki do IC, sprezarki, etc
- sterowanie podcisnienia, czyli wszystkie rurki i zaworki
- weze do klimatyzacji jezeli jest klima w aucie
- weze do chlodnicy
- weze do listwy paliwowej
- powinno sie tez wymienic caly przeplywomierz wraz z gorna pokrywa filtra powietrza
- pierwsza czesc wydechu, lub najlpiej caly wydech
- oczywiscie ECU wraz z przeprogramowaniem immo
- dolozyc tez trzeba pompe paliwa do baku i podpiac jej sterowanie i zasilanie
- powinno sie tez dolozyc chlodnice paliwa
To tyle, piszac tak ogolnikowo z pamieci.
Jest z tym troche roboty, ale jak sie ma wszystkie czesci, to ogarniety mechanik zrobi to w 3-5 dni."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Ok "Purchawa"ale jakie rezultaty po tym osiągnę ? I ile będzie mnie to kosztować
Dziś mi auto wróciło z serwisu znowu przeplyw....5 za kadencji tego auta.
Dzwoniłem do jednego z tym kolegów co mi podaliście do nich stronki .
Ogólnie zabieg 118 koni i 280 Nm proponują mi za 1200 zł + ekspertyza czy się nadaje za 200 zł. Niby niedrogo ale wywalenie turbo i wstawienie większego na 160 koni wraz z klamorami około 3 tyś zł.
Wiec teraz kwestia zastanowienia się co się bardziej opłaca.
Musze se załatwić krechę i będę działał. ( Dokumenty już mam :P i zdolność też)
Pozdroo
Komentarz
-
Komentarz